Nederlands

Verhalen & Ervaringen

Ode aan de Hollandse Waterlinies

Via tal van verrassende excursies, prikkelende ervaringen en zelfs een speciale fietstour zet Ode aan het Landschap een jaar lang de diversiteit van het Nederlandse landschap vol in de spotlight.

Ga op een spannende blind date en ervaar de prachtige verhalen: Stap in het landschap, laat je omarmen en beleef het met al je zintuigen! Een van de themas dit jaar: Hollandse Waterlinies - water als bondgenoot. 

Het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, samen de Hollandse Waterlinies, is een open gebied aan de rand van de Randstad. Hier heeft de mens in het verleden een verbond gesloten met het water en de natuur. De beste manier om de Hollandse Waterlinies te ontdekken is op de fiets. Fiets je de LF Waterlinieroute, dan maak je tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies kennis van de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten. 

Op de website van Ode aan het Landschap lezen we het volgende: 'Als Corona ons één ding heeft gebracht dan is het wel een collectieve verliefdheid op dichtbij-bestemmingen waarbij vastgeroeste overtuigingen aan diggelen vielen en oogkleppen met een ruk zijn afgegaan. Sindsdien gieren de vlinders en is elke kennismaking met een nieuw landschap als een blind date waar we verrassend snel een klik mee voelen. Niet alleen vanwege de aantrekkelijke looks maar ook, of misschien wel juist door de verhalen die elk zintuig veranderen in een gevoelige snaar.' Wat we ook tijdens corona hebben ontdekt is dat zo'n fietsvakantie in Nederland best leuk is. Zo gingen er in 2020 ruim 2,5 miljoen Nederlanders op fietsvakantie in eigen land. En meer dan de helft gaat het dit jaar dunnetje overdoen, bijvoorbeeld door het fietsen van de LF Waterlinieroute. 

Geef tijdens je fietstocht ook ode aan het landschap

Tijdens het fietsen van de LF Waterlinieroute geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe dan mee en laat anderen zien hoe jíj een ode geeft aan het landschap. Dit doe je door aan je socialpost de hashtag #odeaanhetlandschap toe te voegen.

Nog een ode uitbrengen?

Dit jaar brengen vijf andere Nederlandse organisaties een Ode aan het Nederlandse Landschap. Bekijk Holland.com voor alle initiatieven!