Nederlands

Plan je fietstocht

Utrecht - Leerdam

Afstand: 58.3 km

Rondom Utrecht vind je twee fortengordels, gebouwd in twee halve kringen om de stad. Gisteren maakte je al kennis met Fort aan de Klop, Fort de Gagel en Fort Blauwkapel. Vandaag fietsen we langs Fort de Bilt, Fort Vossegat en Fort Lunetten. Al deze werken zijn tussen 1816 en 1821 gebouwd en onderdeel van de eerste gordel. Een halve eeuw later werd een tweede gordel rond de stad gebouwd. Behalve Fort Maarsseveen zie je op de route Fort Ruigenhoek, Fort Voordorp, Fort Rijnauwen en Fort Vechten. Buiten de route liggen nog Fort Hoofddijk en Fort ’t Hemeltje. Deze tweede ring van forten werd tussen 1867 en 1881 gebouwd.

Via de Plofsluis ben je op het Eiland van Schalkwijk aanbeland, een eiland omgeven door rivieren. Vanaf de Lekdijk, 2 km na Fort Honswijk, zie je diverse bunkers en loopgraven in het lage achterland liggen: sporen van het Werk aan de Groeneweg. Aan de overkant van de rivier fiets je dóór het Werk aan het Spoel en langs Fort Everdingen. Na het verlaten de Diefdijk maak je een ommetje langs het Fort bij de Nieuwe Steeg (nu Geofort) en Fort Asperen. Niet veel later ben je bij het eindpunt voor vandaag: glasstad Leerdam.

Snelle feitjes

  • Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Diefdijk
  • Fotolocatie: Werk aan de Waalse Wetering

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Edam naar Bergen op Zoom.

Meer informatie