Nederlands

Plan je fietstocht

Dinteloord - Bergen op Zoom

Afstand: 42 kilometer Evenwijdig aan het Volkerak richting het zuidwesten tot we je bij de Steenbergsche Vliet bent, stuit je op een prachtig sluizencomplex uit 1824, genaamd Benedensas. Vanaf de trap heb je een prachtig uitzicht op de op een na oudste waterlinie van het land: de West Brabantse Waterlinie. Deze linie tussen Steenbergen en Bergen op Zoom is rond 1628 aangelegd op de Brabantse Wal, een wal van hogere zandgronden net ten oosten van deze twee steden. Tussen 1628 en 1830 is de linie zes keer in werking gesteld: een keer tegen de Spanjaarden, vier keer tegen de Fransen en een keer tegen de Belgen.

Je volgt nog een laatste aarden liniewal, Ligneweg heet die hier, naar het Fort Pinssen, dat amper nog herkenbaar is in het landschap. Je bent bij het eindpunt van onze historische fietstocht, een stad die door de Fransen ‘La Pucelle’ (de maagd) werd genoemd: Bergen op Zoom. De fietstocht eindigt op de Grote Markt, waar je hopelijk op een van de terrasjes de bijzondere impact van de waterlinies nog eens goed op je kunt laten inwerken. Water als wapen, een ingenieus idee!

Snelle feitjes

  • West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie
  • Markiezenhof: één van de mooiste stadspaleizen van Europa
  • Fotolocatie: Fort Pinssen

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Edam naar Bergen op Zoom.

Meer informatie