Nederlands

Plan je fietstocht

Beverwijk - Uithoorn

Afstand: 47 km
Vandaag start je de dag op de Vuurlinie. Langs de route kom je vaker over wegen die verwijzen naar de linie. Vlak na Spaarndam trap je bijvoorbeeld over de Genieweg, Stelling, Liniepad en Redoute. Voorbij Spaarndam kom je in een strategisch lastiger gebied (maar esthetisch oh zo mooi). Heel Haarlem onder water zetten ging net te ver. Voor extra verdediging werd de linie hier voorzien van drie forten vlak achter elkaar. Je komt langs Fort bij Penningsveer, Fort aan de Liede en het Fort bij de Liebrug (niet te zien vanaf de route). De drie forten waren voornamelijk bedoeld om de spoorweg, de trekvaart en de straatweg te verdedigen.

De route gaat verder van Fort bij Vijfhuizen via Fort bij Hoofddorp naar Fort bij Aalsmeer en is lang en recht. En spannend. Je fietst namelijk langs de Geniedijk, weer zo’n kenmerkende aarden liniewal. Deze is meer dan 10 kilometer lang en gaat dwars door de Haarlemmermeerpolder (en dwars door Hoofddorp). Aangekomen bij de Amsteldijk Zuid bevind je je op het zuidelijke deel van de Stelling. Tijdens de laatste kilometers van deze etappe kom je langs Fort aan de Drecht.

Foto: Martin van Lokven

Snelle feitjes

  • Stelling van Amsterdam
  • 16 forten
  • Fotolocatie: Batterij aan de Sloterweg

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf Edam naar Bergen op Zoom.

Meer informatie